Marnowanie zywnosci 2015

Z innych powodów kupujemy więcej jedzenia niż stanowimy w stopniu skonsumować. Aby uniknąć marnotrawstwu, drinku ze sposobów na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe. Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych pozwala na wydłużenie terminu przydatności do jedzenia z trzech do pięciu razy, ponieważ tak zapakowana żywność nie ma dostępu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest kluczowym powodem zmniejszania się jedzenia. Przechowywać próżniowo można każde artykuły spożywcze.

Urządzeniami idącymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze względu na pomoc pakowania, ważna je wydać na komorowe i bezkomorowe. Maszyny komorowe są przeznaczone do pakowania dużych ról żywności. Zajmują je producencie żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często artykuł jest ładowany na żądanie klienta. Gra tymże faktycznie zapakowana żywność wygląda estetycznie, i odpowiednio wyeksponowana i oświetlona, przyciąga do kupna. Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, wykonywa się w środku maszyny. Proces liczy na umieszczeniu produktu wraz z odpowiednim opakowaniem do hermetycznie zamykanej komory, w której produkuje się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora rozpoczyna się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, i przy pakowaniu niewielkich produktów, podawane jest zastosowanie wkładek komorowych, co również przyśpieszy proces pakowania. Zgrzewarki bezkomorowe kierowane są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego akcesoria jest słaby, można już zakupić całkiem dobrą pakowarkę za jakiś 200 - 400 złotych. Wydatek łatwo się zwraca, bo dzięki pakowaniu w technologia próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, a nawet bardzo. Proces pakowania jest wyjątkowo niski. Przebiega na zewnątrz urządzenia, a do środka, w kierunku wykonania zgrzewu, jest montowany tylko brzeg folii.